Review | Forza Horizon 2

Tags: Forza Horizon 2, Xbox One, Playground Games

De originele Forza Horizon wordt gezien als één van de beste racegames op de Xbox 360. Lost zijn opvolger de hoge verwachtingen in of kregen we onderweg motorpech? Je leest het hier.

Forza Horizon 2 bevat alles wat je in het eerste spel kon doen en meer.  Er zijn meer events, een grotere wereld, meer verzamelitems, een verbeterde multiplayermodus en ga zo maar door. Playground Games heeft ook geluisterd naar de kritiek op het eerste spel en al deze minpunten weggewerkt voor het vervolg. Forza Horizon 2 is niet iets radicaal nieuw maar eerder een verbetering van het origineel en op zich is dit zeker geen slechte zaak als we kijken naar hoe goed de eerste Horizon was. Het resultaat van dit alles is één van de beste en leukste racegames die ik ooit gespeeld heb.

Welcome to the Madness

Forza Horizon 2 begint prachtig met een live action filmpje dat toont waar het spel om gaat, een passie voor auto’s in een thema van een muziekfestival. Laat dat nu juist al één van de beste kanten zijn van het spel, dankzij het muziekfestival wordt er een ongelooflijk sterke sfeer gecreëerd die je in het spel zuigt. Wederom is er voor een ijzersterke soundtrack gekozen, met nog meer keuze dan voorheen, die het festivalthema nog iets sterker in de verf zet.

Een racegame is natuurlijk niet veel waard als het rijden niet goed aanvoelt en laat dat nu net iets zijn waar de Forza reeks in uitblinkt. Forza Horizon 2 gebruikt het onderliggende systeem van Forza Motorsport 5, het is enkel wat aangepast om het spel iets meer arcade te doen aanvoelen. Dit zorgt ervoor dat rijden in Horizon meer fun is dan het ultrarealistische Forza Motorsport. Deze aanpassing wil echter niet zeggen dat Horizon 2 niet meer realistisch is, integendeel, volgens mij is de balans tussen arcade en realisme perfect.

Waar de originele Horizon in uitblonk was de reactie van de auto op verschillende oppervlaktes, zo reageerde je auto anders op het asfalt dan op een grind baantje. In Forza Horizon 2 zijn er nog meer oppervlaktes, nu kan je zelf gewoon door een veld rijden, plezier gegarandeerd. Forza Horizon 2 heeft ook een functie die nieuw is in de Forza franchise, een dynamisch weersysteem. Dit is niet enkel cosmetisch maar verandert ook de manier waarop je auto zich gedraagt, het spel wordt meteen stukken uitdagender in de regen. Een functie die we graag in Motorsport serie zien terugkomen, Turn 10.

Bella Italia, Belle France

De grootste kritiek op de originele Forza Horizon was dat hoewel de wereld erg groot was ze enkel bestond uit afgezette wegen. Niet meer bij Forza Horizon 2, hier is de open wereld dan ook echt open. Als je de weg beu bent kan je gewoon op het veld of tussen de bomen gaan cruisen, dit zal zeker  zorgen voor geniale momenten. Deze echte open wereld is de grootste verbetering op het origineel en maakt het spel zoveel keer leuker. Neem daar dan nog eens bij dat het landschap enorm gevarieerd is, van bossen tot lavendelvelden, en je kan er zeker van zijn dat je heel lang zal mogen spelen tot je alles van deze prachtige wereld hebt gezien.

Prachtig is Forza Horizon 2 zeker, het is de mooiste racegame die momenteel verkrijgbaar is op de Xbox One en het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen. De auto’s zijn niet alleen super gedetailleerd, tot regendruppels op de carrosserie toe, ook in de omgeving zit heel veel detail. Dit geeft je het gevoel in een echte wereld te rijden, nergens is er een leeg plekje te zien. Ook het belichtingssysteem, dat speciaal voor Horizon 2 werd ontworpen, is van wereldklasse. Lichtstralen worden wetenschappelijk berekend om een zo accuraat mogelijk beeld te scheppen. Dit geeft het gevolg dat de dag- nacht cyclus en het licht in het spel er bijna fotorealistisch uitziet. Misschien één werkpuntje voor Playground Games zijn de gebouwen, die zien er vaak nog iets te fake uit.

Een grote mooie open wereld is niet veel waard als er niets in te beleven valt, gelukkig maakt Forza Horizon 2 die fout niet, integendeel. Horizon 2 zit zo vol met content dat je niet weet wat eerst gedaan. Er zijn de verschillende soorten events, van circuit tot offroad, de verzamelitems zoals de bounty boards en barn finds tot de nieuwe Bucket List modus. In deze modus ga je met allerhande auto’s verschillende uitdagingen aan om zo je lijstje te voltooien. Het leukste aan Horizon waren natuurlijk de showcase events waar je het opneemt tegen een iets ongewonere tegenstander zoals een vliegtuig of een trein, deze zijn nu ook weer van de partij. Alleen wel een beetje jammer dat er minder zijn dan in het eerste spel, slechts vijf. De races zelf zijn wel nog even uitdagend als in de voorloper. Content is er dus zeker genoeg in Forza Horizon 2, ik zou zelfs zeggen dat het bijna onmogelijk is om alles gedaan te krijgen. Dit is één van de meest rijkelijk gevulde open wereld race games die ik al gespeeld heb.

Cruising with your Friends

Forza zou natuurlijk Forza niet zijn zonder zijn populaire multiplayer modus en deze is dan natuurlijk ook present in Forza Horizon 2. De multiplayer was zelfs een grote focus tijdens de ontwikkeling en dat loont, dit is met voorsprong de beste multiplayer uit de Forza reeks.  Vooral de gemakkelijkheid waarmee je in multiplayer terechtkomt is impressionant, gewoon op 1 knopje drukken en hop plots ben je in een wereld met allemaal andere spelers aan het rijden. Het feit dat multiplayer niet gewoon een aaneenschakeling van races is maar je echt die wereld deelt met de andere spelers maakt de ervaring zo aangenaam. Er zijn twee modi: freeroam waar je in de wereld kunt kiezen uit verschillende events om aan deel te nemen of roadtrip waar het spel de events zelf kiest en je moet racen naar de startpositie. Vooral die laatste modus zorgt voor veel spanning en plezier aangezien vaak de weg verlaten wordt voor de open wereld om zo grote stukken af te snijden en eerst op het event aan te komen.

De dingen die we gewoon zijn van Forza komen uiteraard ook terug zoals  Rivals en het sharen van designs. Playground Games voegde echter ook een paar nieuwe sociale functies toe. De leuke Bucketlist uitdagingen zijn  samen met een vriend te spelen maar de grootste toevoeging  zijn de Car Clubs. Hierin kan je samen een club oprichten, je krijgt zelfs je eigen clubpagina! In deze clubs zijn er rankings op basis van maandelijks verdiende EXP tussen de leden en tussen andere clubs. Deze extra competitie vind ik alvast een leuke toevoeging. De multiplayer is zeker één van de leukste onderdelen van Forza Horizon 2, er is genoeg te doen om jou en je vrienden uren zoet te houden.

Conclusie

Forza Horizon 2 is de beste race game die je momenteel kan vinden voor de Xbox One en het ziet er niet naar uit dat het die titel snel zal verliezen. Het spel ziet er prachtig uit, speelt fantastisch lekker en bevat genoeg content om je maanden met bezig te houden. Turn 10, jullie hebben grote schoenen te vullen volgend jaar met de volgende Forza Motorsport!