GC2015 Preview: Quantum Break

Tags: Quantum Break, Microsoft Game Studios, Xbox One, Gamescom 2015

Het is al even stil rond Quantum Break, een jaartje om precies te zijn sinds de vorige Gamescom, want behalve wat losse flarden aan geruchten en het bevestigen dat de release niet meer voorzien was voor 2015, lieten Microsoft noch Remedy informatie lost over deze game. Tot nu dus en hoe! Eerst al kwam Same Lake samen met Shawn Ashmore (bekend van oa X-men films) op het podium om nieuwe beelden van zowel de game als de TV serie te tonen. Maar er waren ook sessies achter gesloten deuren waar we meer te zien kregen van dit alles.

 

A fresh new look

Eén van de eerste dingen die jullie wellicht ook opgevallen is, is het nieuwe gezicht van Jack Joyce, hoofpersonage in dit verhaal. Jack wordt nu vertolkt door Shawn Ashmore. Remedy heeft ervoor gekozen om verschillende bekende acteurs te koppelen aan deze franchise. Zo zien we ook Dominic Monaghan (Charlie uit Lost, en Merry uit Lord of the Rings) die William Joyce vertolkt, het broertje speelt van Jack. We herkenden ook Aiden Gillen (vooral bekend als Petyr “Little Finger” Baelish uit Game of Thrones en Thomas Carcetti uit The Wire), de bad guy van dienst, Paul Serene. Deze drie heren zullen de hooftrollen op zich nemen in zowel de TV serie als de Game. Daarnaast zijn er nog tal van andere acteurs die we zullen zien op het scherm, zoals Amelia Rose Blair (True Blood) en Lance Reddick (Fringe). Waar de oude Jack Joyce nu naartoe is, dat weten we niet, maar ik heb een vermoeden dat hij ergens een bijrolletje gekregen heeft en dus wel nog een cameo verschijning zal maken.

 

The game

Wat we ondertussen weten van de game is dat tijd in gevaar komt, de essentie ervan breekt zelfs uiteen. Dit ten gevolge van een gefaald experiment met een tijdreismachine gebouwd door Paul Serene.  Als een deel van het verhaal wordt hierbij William doodgeschoten door Paul, waarom is echter niet duidelijk, maar het is voldoende voor Jack om de man die hij ooit als vriend beschouwde achterna te jagen. Paul en Jack hebben door bijwerkingen van dit experiment speciale krachten ontwikkeld die ervoor zorgen dat ze de tijd kunnen manipuleren op verschillende manieren. Het is duidelijk dat Paul hier van bij het begin de bovenhand heeft en door de tijd kan reizen, wat Jack niet kan. Zijn doel is om ervoor te zorgen dat de tijd niet tot een brutaal einde komt en probeert door aanpassingen te doen in het heden om dit tegen te gaan in de toekomst. Terwijl hij dit probeert richt hij ook Monarch Solutions op een meedogenloos bedrijf dat er alles aan doet om Jack tegen te houden.

In de media briefing stopte de introductie van deze game nadat we Paul terug zagen komen uit de toekomst, dit is voor Paul het kantelmoment en de demo ging nog enkele minuten door achter gesloten deuren. We zien jack voor de eerste keer in aanraking komen met een “Time Stutter”. Dit is een moment waarop de omgeving volledig verwoest wordt maar waarin de tijd instabiel hapert en beetje bij beetje gewelddadig vooruit en terug achteruit gedraaid wordt. Jack dient zich een pad te wanen door een schipwerf waarin een tankerschip boven hem volledig uit elkaar valt, hij moet doorheen vallende stukken boot een veilig pad zien te kiezen om uiteindelijk in een gevecht terecht te komen waarin hij enkele van zijn krachten moet benutten om tegenstanders uit te schakelen. Dit kan hij op verschillende manieren doen. Waar ik niet te diep op in zal gaan, deze krachten zie je best in actie en zou je daarom aanraden de trailers te bekijken. Z’n tegenstanders variëren, zo zijn er gewone troepen die in een stutter volledig vast hangen in de tijd en dus op zicht weinig tegenstand bieden in dergelijke situaties. Maar er zijn ook speciale troepen, gecreëerd door Monarch – die door tijdstutters kunnen fungeren, net als Jack. Deze troepen bestaan in verschillende variaties, zo zagen we vorig jaar nog de Juggernauts op Gamescom.

The series

Zowel de game als de TV serie zullen in één doosje geleverd worden, op één disc staan en elkaar aflossen. Telkens je een segment gespeeld hebt zal je voor een keuze gesteld worden die het verloop van de serie zal bepalen. Dit worden Junctions genoemd en elke junction heeft zowel op de serie een invloed, alsook op het verdere verloop van de game. Zo werd ons getoond dat er een journaliste (Amy) gevangengenomen werd door Monarch, de keuzes die zich presenteerden waren: De journaliste vermoorden om zo sporen uit te wissen, of de haar een statement laten lezen uit naam van Monarch op zo betere PR als resultaat te krijgen. Mocht je kiezen om de journaliste uit de weg te ruimen, dan zal je later in de game bijvoorbeeld een protest tegenkomen, zoals we het zagen in de demo van Gamescom 2014. Dit was het directe resultaat van deze actie. Indien je de journaliste in leven laat, zal Monarch een betere status krijgen, maar krijgt Jack wel een interessante inside-source die hem helpt doorheen het verdere verloop van het verhaal. Een bijzonder interessant concept van actie en reactie, de keuzes die je maakt scheppen de toekomst van zowel game als serie.

 

Time is power

Zoals je wellicht al kon afleiden heb je twee perspectieven in dit avontuur, we mogen het trouwens geen game noemen, Same Lake noemt het graag een “Time amplified action experience”, maar dat bekt niet zo vlot, dus zullen we kiezen voor ervaring of avontuur. Aan de ene kant zie je het verhaal van Jack Joyce in het game gedeelte en aan de andere kant zien je het verhaal langs de kant van Paul Serene en Monarch solutions in de TV serie. Het interessante is ook dat beiden elkaar soms kruisen en je verschillende scenes uit twee hoeken kan ervaren. Zo lieten ze ons een stukje van de TV serie zien waarin twee mensen met pistolen op elkaar gericht stonden en opeens waren hun pistolen verdwenen, waarna ze wat verwonderd rond keken. In de game zag je dezelfde scene, waarin Jack in een Time Stutter de twee mensen, die de tijd normaal ervaarden -  benaderde, hun pistolen afnam, en gewoon verder liep.

 

Quantum Break ziet er verdomd goed uit, helaas hebben we geen hands-on mogelijkheid gehad, maar desondanks kijken we bijzonder hard uit naar dit nieuwe avontuur van Remedy. Deze Time amplified action experience ligt op 5 April 2016n in de winkelrekken en zal exclusief te spelen zijn op Xbox One.