Mad Max

Tags: Mad Max, Warner Bros. Interactive Entertainment, Xbox One

Mad Max is eindelijk terug van weggeweest, na een succesvolle film is het nu tijd voor een nieuwe game. Voor je start met paniekeren, neen, deze Mad Max is geen filmgame. Uiteraard heeft het wel een losse connectie met Fury Road maar het is geen slechte game geworden. Mad Max gaat zijn eigen weg en biedt ons een interessante zanddoos aan waarin er tal van vijanden aanwezig zijn om tot moes te slaan.

Jij zult niet stelen

Het verhaal van deze Mad Max heeft niet echt veel om het lijf, lang verhaal kort, Max stal benzine van de verkeerde. Zoals dat wel eens loopt in een post-apocalyptische wereld werd deze diefstal uiteraard niet voor het gerecht gebracht maar nam de bad-guy de touwtjes in eigen handen. Het resultaat voor Max? Alles gestolen, inclusief zijn wagen en voor dood achter gelaten in de brandende woestijn. Er zijn leukere momenten uiteraard; gelukkig werd je tijdig gevonden door excentrieke automonteur Chumbucket. Samen met deze vreemde jongen start je jouw zoektocht naar wraak, een zoektocht die in het teken zal staan van zon, auto’s, brutale vuistgevechten en prachtige panorama’s. Voor het zover is moeten we eerst onze wagen wat opknappen.

De machtige Magnum Opus

Na de diefstal van Max’ iconische wagen zorgt Chumbucket gelukkig snel voor vervangen, dit in de vorm van de Magnum Opus. Deze wagen is de natte droom van Chumbucket en hij wilt deze koste wat kost opknappen, het probleem? De wagen is niet echt in goede staat. Aan het begin van de game krijg je letterlijk een rijdend wrak, een wagen dat zelfs op de schroothoop zou opvallen door zijn vervallen uiterlijk. Het is meteen duidelijk, deze wagen moet snel worden opgeknapt.

Het opknappen van de wagen is noodzakelijk om te vorderen in het spel en gebeurt door het vinden van schroot. Schroot vind je letterlijk overal in de zanderige wereld. Het ligt vaak verborgen achter hoekjes of is te vinden in zwaar bewaakte forten. Door het vernielen van forten, speel je het schroot vrij. Daarnaast kan je het ook nog bemachtigen door transportwagens te overvallen tijdens zijmissies. Schroot heb je nodig om je wagen up te graden en is dus een zeer kostbaar product in de bizarre wereld van Max. Gelukkig speel je de meest noodzakelijke upgrades voor je wagen ook gewoon automatisch vrij tijdens het hoofdverhaal.

Hoe meer je speelt, hoe sterker en beter je wagen wordt. Je start met een stuk schroot maar al snel transformeer je jouw wagen tot een echte moordmachine, inclusief speren en tal van wapens om je vijanden het leven zuur te maken. De makers van de game hebben enorm veel opties in te game gestopt om je wagen te pimpen. Van bumpers tot dodelijke pinnen op je wielen, praktisch alles wat je zou willen is aanwezig. Je wagen is in principe één van de belangrijkste zaken in de game, je zal dan ook veel tijd doorbrengen achter het stuur van de Magnum Opus.

Niets nieuws onder de zon

Hoewel je een hele tijd van de game zal doorbrengen in je wagen, hoef je geen baanbrekende vernieuwingen te verwachten. Voor het voltooien van de hoofdmissies volstaat het vaak om van punt A naar B te rijden, intussen moet je natuurlijk tal van willekeurige vijanden uitschakelen.

Tijdens onze speelsessie op Gamescom merkten we op dat de besturing van de wagen vrij stroef verliep, dit is nog steeds het geval in het eindproduct maar het is wel iets waar je aan kan wennen. Naast rijden moet je jezelf ook leren concentreren op het uitschakelen van vijanden, het neerhalen van dodelijke machines en het benzinepeil in de gaten houden. Er moet heel wat gebeuren tijdens je rit en dat vraag tal van verschillende controls. Het selecteren van wapens verloopt naar onze mening nog steeds erg stroef maar we moeten we toegeven dat we na enkele uren vlot konden scheuren door de woeste woestijn.

Brute vechtpartijen

Naast je tijd in de wagen focust de game zich ook op gevechten die je het beste kan vergelijken met de gevechten uit de Arkham Batman games. Mad Max’ vechtsysteem is gebaseerd op het tijdig verdedigen en counteren van je vijanden. Dit alles verloopt zeer soepel en zonder enige vertraging. Het beste aan het systeem is de Fury mode, een mode dat je enkel kan ontgrendelen door combo’s aan elkaar te rijgen. In deze modus gaat Max volledig door het lint en is het neerhalen van vijanden ontzettend bevredigend. Een leuk detail is dat je voorwerpen uit je omgeving ook kan gebruiken om vijanden te verslaan. Het is geen nieuw vechtsysteem maar in het Mad Max jasje voelt het toch opnieuw enorm bevredigend.

De Mad Max stijl

De stijl is doorheen de game zeer sterk en maakt Mad Max tot een zeer interessante game. De personages en omgevingen zijn er fantastisch uit, ook al zie je hier en daar wel eens een foutje. De wereld van Mad Max is zeer authentiek weergegeven, zo is water bijvoorbeeld je enige hulp tegen verwondingen. Je vijanden, de wagens, de omgeving en de voorwerpen zien er allemaal zeer stijlvol en gedetailleerd uit dat het een enorm genot is om tijd in deze game door te brengen. Net zoals de film een ware revolutie heeft veroorzaakt voor Green Screen opnames, lijkt ook deze game een graantje mee te pikken van de visuele hype.

Conclusie:

In tegenstelling tot onze eerste sessie op Gamescom is Mad Max een zeer fijn product geworden. De wagen is na enkele uren vlot te besturen en de wereld is zeer uitnodigend om te verkennen. Daarnaast zijn de gevechten tot de puntjes uitgewerkt en werkt het combo systeem uitmuntend goed. Dit is een game voor de Mad Max fans maar ook nieuwkomers zullen van de game smullen. Als je houdt van Shadow of Mordor en Batman, dan is deze game er zeker één voor jou. Warner Bros. past haar gekende formule toe maar weet er met het Mad Max universum toch alweer een nieuw gezicht op te kleven.