Wat je moet weten voor Halo 5 – Part 1

Tags: Halo 5: Guardians, Halo, 343 Industries, Microsoft Studios

Haloverse

Zoals jullie wellicht wel al weten is Halo veel grootser dan wat we in de games alleen kunnen ervaren. Er bestaan naast de games ook verschillende boeken, waarvan sommige boeken trouwens bijzonder goed zijn. Er zijn ook strips, een graphic novel, een combinatie van kortfilms gebundeld als Halo Legends, video lore zoals Forward Unto Dawn en Nightfall maar ook marketing audio lore zoals de Hunt The Truth campagne. Omdat het onmogelijk is alles nog vlug te kunnen verwerken voor de release van Halo 5 vatten we kort samen wat je moet weten voor je aan Halo 5 begint.

The Spartan Project

Spatans zijn de supersoldaten van het UNSC (United Nations Space Command) leger, ze werden genetisch gemanipuleerd om de ultieme soldaat te worden en kunnen vaak de afloop van een veldslag bepalen. We kennen in het Halo universum tot nu toe eigenlijk nog maar één Spartan echt goed en dat is John, Siera 117, aka, Master Chief. Hij is echter niet de enige Spartan, voor John in het Spartan Project II werd opgenomen waren er al Spartans en ook nadien werden er verschillende Spartans getraind.

Poject ORION: Dit waren de eerste Spartans en hoewel ze niet zo genoemd werden, kregen ze wel de erkenning nadat het Spartan Project II succes bleek te kennen. Project ORION was uiterst geheim en werd opgezet door ONI (Office of Naval Inteligence). Spartan I’s zijn verre van even sterk of even geavanceerd als de Spartan II’s, Het project kenden weinig succes, en hoewel ze doelgericht konden ingezet worden, kreeg het project niet voldoende middelen om de toekomst van het project succesvol te laten worden. De bekendste Spartan I, hoewel dit pas later bekend raakte – is Sargeant Avery Johnson. Door de augmentations werd Johnson trouwens immuun voor de parasiet; The Flood, Handig!

Spartan Project II: Dit is de reeks supersoldaten waar de Master Chief uit werd voortgebracht. Spartan II’s werden zorgvuldig uitgekozen door Catherine Halsey, de dame die oa haar gelijkenis schonk aan Cortana. Halsey zocht jonge potentiele kandidaten en ontvoerde ze van hun thuisplaneet enkel om ze te vervangen met een kloon met een beperkte houdbaarheid. De rekruten werden blootgesteld aan verschillende genetische manipulaties die velen fataal werd, anderen werden hopeloos verminkt en nog anderen kwamen er sterker dan ooit uit. Spartan II’s beschikken elk over een speciale gave. Sommigen kunnen heel snel lopen, anderen hebben bijzonder kracht en nog anderen hadden een onmenselijk scherp zicht en zouden zelf de scope van een sniper afhalen omdat deze enkel hinderde. Master Chief’s speciale eigenschap is geluk, het redde hem al verschillende keren en zorgde ervoor dat hij in de meest hachelijke situaties kon overleven. Halsey zag deze Spartans niet als militair materiaal, maar de volgende stap in de evolutie van de mensheid. Spartan II’s zijn de grootse, sterkste, maar ook de meest labiele Spartans op vlak van het experiment en waren ook de eersten die met uitrusting die een halve ton weegt aan de slag gingen, beter bekend als Mjolnir, genaamd naar de hamer van Thor.

Spartan Project III: Ook de derde reeks aan Spartans werd in het uiterste geheim gevoerd, de grootste verschillen met Spartan II’s zijn echter dat er ditmaal gekozen werd voor rekruten die opgegroeid waren in de oorlog, mensen verloren hadden motief hadden en wraak zochten voor wat ze meegemaakt hadden, er werd ook in grotere aantallen opgeleid. Daarnaast werd er ook voorzichtiger omgesprongen met hoe deze kandidaten genetische manipulatie en augmentations moesten doorstaan, om zo het faalpercentage terug te schroeven naar een minimum,  bij de Spartan II’s was het overlevingspercentage 44% van de kandidaten, bij de Spartan III’s, mede door technologische vooruitgang - werd dit herleidt tot 100%.  Resultaat is dan ook dat we weldegelijk met sterkere soldaten te maken hebben, maar met meer beperkingen dan Spartan II’s. Spartan III’s werden gecreëerd omdat er te weinig Spartan II’s waren die het tij in de oorlog tegen de Covenant konden doen keren. We kennen de Spartan III’s best als Noble team uit Halo Reach, ze waren uiteraard niet de enigen, er zijn maar liefst 300 Spartan III’s, net als de mythische 300 Griekse Spartanen.

Spartan Project IV: Deze laatste reeks aan Spartans is een andere reeks dan de voorgaanden, en lijk in grote lijnen meer op Project ORION, hier gaat het voornamelijk om volwassen UNSC militairen die er zelf voor kozen om deel te nemen aan dit project. Ook oudere Spartans konden opteren voor een upgrade Er was ook minder geheim rond deze reeks aan Spartans omdat er ondertussen een succesvolle manier was ontwikkeld om de fysieke en genetische manipulatie uit te voeren. De technologie is er terug op vooruit gegaan en dus kan je deze reeks aan krijgers sterker noemen dan de Spartan III’s. Spartan II’s blijven echter de meest ultieme Spartan, aangezien er ook hier terug op veilig wordt gespeeld en het risico niet wil gelopen worden op hoge sterfte gevallen. Spartan IV’s hebben echter wel een nieuw soort Mjolnir armor, de Gen 2, dit zorgt ervoor dat ze fysiek ongeveer op gelijke hoogte staan met Spartan II’s, zonder uitrusting valt dat voordeel helemaal weg en is de Spartan II sterker. De Spartan IV’s kennen we uit Halo 4 en binnenkort ook in Halo 5.

Blue Team

Blue team is het Spartan II team van Master Chief, hij kent deze Spartans al heel z’n leven en heeft er talloze oorlogen mee gestreden, dit vindt voornamelijk plaats in de boeken en The Fall of Reach legt knap uit hoe John van kleine pummel gebombardeerd werd tot de ultieme soldaat, net als de leden van z’n team. Geen grote lezer? Geen probleem, bij de Limited Edition en Limited Collector Edition van Halo 5 zal ook de geanimeerde serie terug te vinden zijn van The Fall of Reach en er zullen ook wel andere manieren zijn om deze animatie reeks te bekijken. In Halo 5 zal John terug zij aan zij staan met Linda (superieur zicht en expert met een sniper rifle), Kelly (super snel lopen) en Frederic (Expert met een combat knife).

Fireteam Osiris

Dit is het Spartan IV team onder leiding van Jameson Locke. We weten eigenlijk bijzonder weinig van z’n doel, hij jaagt op Master Chief en dit onder direct bevel van ONI. Eerder al konden we hem aan het werk zien in Halo: Nightfall, de live action TV reeks en nu komt hij als Spartan IV terug. Z’n team bestaat uit Oplympia Vale, die bijzonder weinig ervaring heeft op het slagveld, maar erkend werd voor haar uitmuntende verwezenlijkingen in trainingen, ze werd uiteindelijk opgenomen als Spartan IV. Holly Tanaka heeft dan weer pakken ervaring en is uitmuntend op het slagveld, zowel offensief, alsook als ingenieur om zaken in-the-field te repareren of vijandige technologie tegen de vijand in te zetten. En last, maar zeker not least, Edward Buck. Deze meneer kennen we allemaal uit z’n avonturen in Halo ODST, daar leidde hij een trope ODST’s (Orbital Drop Shock Trooper), die je wat kan vergelijken met special forces. In het boek Halo: New Blood werden zowel hij, als de overblijvende leden van z’n team opgenomen als Spartan IV’s na enkele tragische gebeurtenissen. Nu gaat hij van een leiding gevende rol naar het lid zijn van Locke’s Fireteam OIsiris. Buck is een expert in behind-enemy-lines operaties, wat zijn rol zal zijn onder het bevel van Lock is nog onbekend. Buck wordt (terug) vertolkt door niemand minder dan Castle ster; Nathan Fillion.