Wat je moet weten voor Halo 5 – Part 2

Tags: Halo 5: Guardians, Halo, 343 Industries, Microsoft Studios

In deze Halo 5 special gaan we iets dieper ingaan op de verschillende personages, wezens en technologie die een rol zullen spelen in het Halovese. We zullen het onder meer hebben over Catherine Halsey, Cortana, Jul ‘Mdama, de Covenant en de Arbiter. In onze volgende special zullen we het uitgebreid hebben over The flood,  de Forerunners, de Didact en de Librarian.

Deel 1 over Spartans gemist? Lees het hier: http://xet.be/nl/node/2467

 

[SPOILER WARNING]

Om voldoende duiding te kunnen geven bij de historiek en wat zal komen, zal ik over elementen spreken die als spoilers kunnen gezien worden, maar enkel uit reeds verschenen content van Halo. Dus geen spoilers voor Halo 5.

[/SPOILER WARNING]

 

Catherine Halsey

Dokter Catherine Halsey is verantwoordelijk voor het Spartan Project II, ze werd in dienst genomen door ONI om zelf het project te leiden. Elk specimen heeft ze zorgvuldig uitgekozen en hoewel ze geen militaire rang heeft, besliste ze over veel leidinggevende elementen als het op de Spartans aankwam, zelf in oorlog missies.  Met alle 75 Spartans II’s had ze een nauwe relatie, maar met Master Chief was de band nog sterker, ze zag hem als uniek en speciaal. Halsey heeft ook ooit een relatie gehad met Jacob Keys, eerste commandant van de Pilar of Autum en werd later de moeder van Miranda Keyes. Halsey heeft verschillende aanvaringen gehad met ONI en werd ontdaan van haar positie binnen ONI. Uiteindelijk wed Halsey ontvoerd door Jul ‘Mdama, een Sangheili (Elite) die zich tegen de Arbiter en de mensheid heeft gekeerd. Haar verblijfplaats en of ze nog in leven verkeert is ongeweten. Aangezien ze een verschijning maakt in de Halo 5 Launch trailer, heb ik een vermoedden dat ze een rol te spelen zal hebben.

 

Cortana

Cortana is een AI die door Catherine Halsey werd ontwikkeld in haar jongere evenbeeld en met behulp van een digitale kloon van haar eigen brein. Cortana werd geprogrammeerd met zowel de kennis van Halsey alsook militaire data en werd net door de onorthodoxe en controversiële manier van creatie een bijzonder voordeel voor de UNSC en later ook Master Chief. Cortana en Chief werken al van voor het begin van war de games plaats vinden samen, ze werden voor ’t eerst aan elkaar voorgesteld in een combat training missie waarin een volledig arsenaal aan bommen, mijnen, raketten en andere dodelijke projectielen op Master Chief werden afgeknald. De bedoeling van de test volgens Halsey was om John uit te schakelen omwille van het omstreden Spartan II project, echter, Cortana zorgde ervoor dat Chief’s reflexen sneller werden en ze verschillende aanvallen kon anticiperen, uiteindelijk overleefde hij de training missie met glans. Hoewel Cortana eigenlijk ontwikkeld werd om vooral op schepen en in commando centra tactische beslissingen te nemen, werd er door de ver vorderende oorlog tegen de covenant gekozen om Cortana te koppelen met een Spartan, ze koos zelf voor John omwille van z’n “geluk”. Cortana heeft ook een probleem, iets wat je doorheen de loop van de games ook kan ervaren. AI’s hebben maar een beperkte houdbaarheid, ze worden meestal niet ouder dan 7 jaar voor ze het “Rampancy” stadium bereiken, dit kan je vergelijken met een hard schijf die zich vult doorheen de jaren, alleen kunnen AI’s niet om met een overvloed aan informatie en blijven ze die absorberen. In Cortana’s geval wordt er vernomen dat haar levensverwachtingen aanzienlijk verkort werden door alle date die ze absorbeerde van onder meer de Delta Halo, maar ook Covenant data en de Gravemind, Cortana kent alles over de Forerunners, de Covenant, de flood, maar ook de mensheid. Er bestaat geen twijfel over dat ze naar het einde toe van Halo 3 haar Rampancy stadium behaalde, misschien zelf ervoor al - vanaf dit punt is alle informatie die ze deelt niet langer betrouwbaar aangezien ze de data door elkaar begint te halen en geen onderscheid meer kan maken tussen feiten, analyse en assumptie. In Halo 4 zien we de afbraak van de AI verder evolueren voor ze zichzelf uiteindelijk opoffert in het gevecht tegen de Didact.

 

Jul ‘Mdama

Jul ‘Mdama is een superieure commandant binnen het Covenant leger en hoewel de Covanant eigenlijk ontbonden werd toen de Prophets verslagen waren, verschenen  er verschillende splintergroepen. Jul ‘Mdama is een Elite (Sangeili)  en een geharde soldaat die nadat de Covenant viel zich tegen de Arbiter keerde en de mensheid, hij leiid de gevallen Covenant in de grootste afgesplinterde fractie. Hij wou zich versterken en maakte er z’n missie van om de Didact terug te ontwaken, een mythische superieure Premethian krijger met een ongeziene haat voor de mensheid. Eens de Didact ontwaakt werd opereerde ‘Mdama als de Hand of the Didact en als eerste commandant onder de Didact, hij draagt dan ook verschillende kenmerken op z’n uitrusting samen met een hologram op z’n helm. ‘Mdama is verantwoordelijk voor de verwoesting van de forerunner schildplaneet Requiem, voor de ontvoering van Catherine Halsey en heeft ook een deel van de Janus Key, een object dat vermoedelijk alle technologie van de Forerunners kan lokaliseren en  immense kracht bezit. Het andere deel van de Janus Key heeft Halsey nog kunnen wegsmokkelen met een Spartan waardoor hij nu onbruikbaar is.

 

De Arbiter

Net als Jul ‘Mdama is de Arbiter die wij kennen, Thel ‘Vadam - een Sangheili (Elite). Net als ‘Mdama was hij ooit een superieure commandant in het Covenat leger, maar verloor z’n rang toen hij belast werd  met het falen in het beschermen van de verwoesting van de heilige ring (Delta Halo) in Halo Combat Evolved. ‘Vadam werd uitgewezen en verbannen als verrader, maar teruggehaald door de Prophet of Truth om Arbiter te worden. Toen hij echter verraden werd door Truth besefte hij dat het geloof van de Covenant gebaseerd is op een leugen en beslist hij toenadering te zoeken naar de mensheid om zich zo te keren tegen de Covenant en ervoor te zorgen dat de Covenant verslagen en ontbonden wordt, hier slaagde hij uiteindelijk ook in. Hij is echter niet de eerste Arbiter. Arbiters zijn in vele gevallen Sangheili bannelingen die belast worden met de taken die de Prophets hun rechtstreeks opleggen. Veelal zijn dit missies met lage overlevingskansen en die heel riskant zijn, maar van hoog strategisch belang. De Sangeheili zijn een ras met een hoog verantwoordelijkheid gevoel en zien het als een eer om dergelijke taken uit te mogen en kunnen voeren. ‘Vadam droeg eerst het traditionele armor van de Arbiter, maar heeft nu een nieuw armor, met een opvallende helm die de vereniging van de Sangheilios moet voorstellen terwijl hij nog steeds hulde brengt aan eerder gevallen Arbiters. Zijn voorkeur wapen is het Energy Sword, maar hij bezit ook een persoonlijke variant die hij “Prophets Bane” heeft gedoopt. Thel ‘Vadam wordt nu gezien als de leider van de Sanghili, hoewel hij nog steeds de vloek van de Arbiter draagt en er verwacht wordt dat hij zichzelf zal opofferen voor z’n volk. Andere Arbiters kunnen we oa aan het werk zien in Halo Wars, alsook in Halo Legends.

 

De Guardians

Killed by the Guardians, dat hebben we wellicht allemaal wel al eens zien gebeuren. Dit werd door Bungie geïmplanteerd in eerdere Halo games toen je buiten het speelveld ging, als je de dieperik insprong of als je doodging om onverklaarbare redenen. Of we hier over dezelfde Guardians kunnen spreken in Halo 5 is nog onbekend, wat we wel weten is dat de Guardians die grote wezens zijn die we in de eerste trailer uit het zand zagen verschijnen en ook een prominente rol spelen in de artwork van Halo 5. Veel weten we er momenteel nog niet over, maar we weten wel dat dit Forerunner technologie is, maar hoe deze op verschillende planeten terecht kwam en wat het doel is ervan, daar hebben we momenteel het raden naar. We kunnen wel vaststellen dat deze een belangrijke rol zullen spelen in Halo 5 en zeker pittige gevechten zouden kunnen opleveren.

 

De neerval van Masterchief

Master Chief kan het verlies van Cortana maar moeilijk verwerken, hij heeft nooit iemand verloren waarmee hij zo’n innige relatie had, doorheen de jaren zijn ze heel dicht naar elkaar toegegroeid en werden ze bijzonder complementair. Ja, chief heeft al vele soldaten zien sneuvelen, zelf Spartans waarmee hij opgroeide en samen trainde. Maar dit waren gevolgen van de oorlog, hij werd hiervoor getraind en wist hoe hij dat een plaats moest geven. Het verlies van Cortana zorgt voor een leeg gevoel bij de chief en hij verzakt langzaam in een soort depressie die hij probeert tegen te gaan, of negeren door als een machine missie na missie, na missie uit te voeren. Doet hij dit om zichzelf bezig te houden? Is hij opzoek naar een oplossing om Cortana terug te brengen? Het is onbekend in wat voor psychische conditie de Chief zich bevind, maar zijn verdere mentale afbraak zal ongetwijfeld een rol spelen in Halo 5.

Kan Cortana terugkomen? Die kans bestaat zeker, sterker zelf, die kans is vrij groot. Cortana werd gemaakt uit een flash-kloon van Halsey’s brein en Halsey had er zo verschillende illegaal gemaakt. We weten dat er zeker nog eentje moet bestaan en  gezien de toegevoegde waarde en de unieke  eigenschappen van Cortana zou ze wel eens een terugkeer kunnen maken. Maar het zal lang niet dezelfde Cortana zijn. De Cortana die wij kennen is gesneuveld en nam al haar kennis mee toen ze viel. Als er een nieuwe Cortana gecreëerd wordt, dan zal het een lege schelp zijn, vergelijkbaar met de Cortana die Master Chief in z’n combat training voor ’t eerst ontmoette. Ze kan dus nog zeker dezelfde persoonlijkheid, humor en sarcasme weergeven, maar heeft geen info meer over de Gravemind, Flood, Forerunners, Covenant, etc…

Tenzij er nog ergens een back-up bestaat van de oorspronkelijke Cortana… Op die vraag krijgen we ongetwijfeld een antwoord in Halo 5: Guardians, stiekem hoop ik dat we net voor de aftiteling Master Chief zien staan voor een Forerunner object en we haar stem horen die zegt: “John? I’ve waited so long for you..”