Wat je moet weten voor Halo 5 – Part 3

Tags: Halo, Halo 5: Guardians, Microsoft Studios, 343 Industries

In dit derde en laatste deel zullen we het vooral hebben over waar ik denk het verhaal van Master Chief heen gaat en wat zijn rol is in een véél grotere puzzel.

Eerdere delen gemist?

Deel 1 - Spartans: http://xet.be/nl/node/2467

Deel 2 - Personages: http://xet.be/nl/node/2470

 

The never ending war

Het Halo universum gaat eigenlijk niet over Master Chief, maar over een gevecht dat al meer dan 100000 jaar bezig is tussen mensheid, Forerunners en The Flood. Master chief heeft eigenlijk wel een belangrijke rol te spelen in de tijdlijn van dit gigantische gevecht, maar misschien moeten we eerst uitleggen wie de verschillende partijen zijn voor we aan het mysterieuze sleutelstukje van de Chief toekomen. Zorg dat je scherp staat, want wat hieronder volgt is complex, ingewikkeld en moeilijk te vertalen in lekentaal, dus zorg dat je wakker bent voor je hieraan begint!

The History of the universe

Lang geleden kwamen onze menselijke voorvaderen in contact met de parasiet die wij kennen als de Flood, ze erkenden het gevaar en wouden kost wat kost deze parasiet uit roeien. Ze gingen daarvoor ver en toen ze beslisten een planeet aan te vallen om de Flood te bestrijden wisten ze niet dat dit een Forerunner wereld was, de Forerunners zagen dit al een aanval tegen hun ras en raakten zo in een oorlog verwikkeld.  Ze zijn zowat het meesterras van het heelal en bestaan al een slordige 15 miljoen jaar. Ze zijn technologisch heel vooruitstrevend, ontwikkelden als snel ruimte transport en bevolkten verschillende planeten binnen het heelal. Hoewel ze voor miljoenen jaren veel hebben kunnen verwezenlijken en technologisch zo geavanceerd waren, konden ze niet op tegen The Flood, ze werden afgeleid door de millennium oorlog tegen de mensen en gingen ten onder aan de parasiet. In een wanhoopspoging om The Flood uit te roeien hadden de Forerunners de Halo ringen gebouwd, die zoals jullie weten – als wapen ingezet kunnen worden om in een kettingreactie al het leven in het universum uit te roeien. Er werd gedacht dat alle leven en The Flood was verwoest, maar al snel werd duidelijk dat dit niet het geval was. The Flood kwam terug en we vonden ze al snel op het pad van Master Chief.

In Halo 4 komt Master Chief terecht op Requiem, een schildplaneet van de Forerunners naar waar de Didact ooit verbannen werd door de Librarian wegens z’n misdaden tegen de mensheid. Daar ontwaakt hij de Didact zonder het goed en wel te beseffen. De Didact versterkte zichzelf met het Covenant leger onder leiding van Jul ‘Mdama en was vastberaden de mensheid uit te roeien omdat ze niet waardig zijn, volgens hem - om de titel van beschermen van het universum te dragen. Uiteindelijk weet Master Chief met behulp van Cortana aan het einde van Halo 4 de Didact te verslaan. In de comics maakt de Didact nog een verschijning op Halo ring 03, ook hier is het Masterchief die samen met Blue Team de Didact eens en voor altijd uitschakelt. Hierbij loopt het vizier van Master Chief’s helm schade op, dat te zien is in de onthullingstrailer van Halo 5 waar hij door de woestijn doolt.

Seeds of our past, shaping our future

Er gaat al een tijdje een theorie de ronde op het internet, ik wil even duidelijk stellen dat het niet mijn theorie is, maar ik er wel in geloof en dit graag in feit zou zien veranderen, omdat ik het wel de gepaste toekomst vindt voor de Halo saga. Deze theorie suggereert dat Masterchief (onwetend) een sleutelrol speelt in de uitkomst van deze millennia durende oorlog.

Na de millennium oorlog tussen de Forerunners en de oud-mensen en na het bouwen, maar voor het activeren van de Halo Array wordt een jonge Forerunner (Bornstellar Makes Eternal Lasting) op pad gestuurd samen met zijn ancila (de Forerunner variant van een AI) om prehistorische objecten te verzamelen. In zijn zoektocht komt hij twee mensen tegen onder de naam Chakas en Riser, zij zullen hem gidsen in zijn zoektocht naar deze objecten. Zo komen ze al snel bij het Cryptum uit, waar de Didact in verbannen werd tijdens de oorlog tegen onze voorvaderen.

Chakas en Riser worden door de Didact verbannen naar instalatie 07 waar hun Geas worden verwijderd door Mendicant Bias, een ancila. Geas zijn de essentiële genetische bouwstenen van een persoon die kunnen ingeplant worden in andere personen om zo een soort kloon proces in gang te zetten, deze kan onderbewust geactiveerd worden om bepaalde handelingen of een reeks van acties in gang te zetten. Deze kunnen zelf overgedragen worden over generaties. Bornstellar schakelt de AI uit en bevrijdt Chakas en Riser, Chakas is echter zwaar gewond. Bornstellar vertelt hem vervolgens over hoe Geas werken en hoe hij de Geas van Fortencho bevat (leider van de oud-mensen in het gevecht tegen de Forerunners), nadien ontdoet Borstellar Chakas van z’n zwaar gehavende lichaam en wordt deze herboren als 343 Guilty Spark.

Tijdens Bornstellar’s missies met de Didact voert deze laatste een soort mutatie uit op Bornstellar waarbij hij eigenlijk een soort kopie maakt van zichzelf, Bornstellar beschikt nu over alle kennis en krachten van de Didact en verandert nu in de Iso-Didact, de Didact wordt nu de Ur-Didact en ze  delen een soort gezamenlijk bewustzijn. Na deze gebeurtenissen plaatst de Iso-Didact 343 Guilty Spark in leiding van installatie 04, beter bekend als Delta Halo uit Halo CE.

Ondertussen woedt de oorlog tussen Forerunners en The Flood verder en in een poging om immuun te worden voor de Flood beslist de Ur-Didact om Forrunners mechanischer te maken, dezze wezens kennen we vanaf Halo 4 als de Prometheans. Hij gaat echter nog verder en probeert ook de mensheid schade toe te brengen tot zelfs uit te roeien, waardoor de Librarian hem opsluit in de schildplaneet Requiem. De Iso-Dadact neem militair bevel over en gaat richting de Halo Array om deze te activeren. Net voor hij dit doet, richt hij zich tot 343 Guilty Spark en vraagt hij “Ware het jouw keuze, zou jij dan de Halo array activeren?” Waarop 343 GS bevestigd. De activering zou ook Riser vernietigen, maar zijn Geas werd reeds verwijderd om later op nieuwe mensen te imprinten, op wie is niet bekend. Ook ontdekt de Iso-Didact dat de Librarian een Geas heeft ge-imprint op het menselijke ras, maar ook hier weten we niet van of op wie.

Poeh! Dat was een serieuse boterham! Maar waarom heeft dit belang en wat heeft het met Master Chief te maken? Laten we even het deel van de Geas van dichterbij bekijken. Ondertussen kennen we verschillende Geas inplantingen:

  • Forthencho -> Chakas -> 343 Guilty Spark
  • Didact -> Bornstellar (Iso-Didact)
  • Riser -> Ergen in het menselijke ras
  • Onbekende Geas -> ergens in het menselijke ras

De theorie gaat dat de Geas die de Librarian verstopt heeft in het menselijke ras, bij Master Chief terecht kwam. Ze licht het zelf toe in Halo 4.

Librarian tegen Master Chief – Halo 4: “When I indexed mankind for repopulation, I hid seeds from the Didact, seeds which would lead to an eventuality. Your Physical evolution, your combat skin, even your ancilla), Cortana. You are the culmination of a thousand lifetimes of planning.

We weten dus dat de Geas die de Librarian verborg in het menselijke ras van de Didact was en dat Master Chief het uiteindelijke resultaat is van duizenden jaren aan planning. Zou Master Chief de genetische code van Bornstellar in zich hebben en de nieuwe Iso-Didact zijn? Ook hiervoor zijn aanwijzingen, denk even terug aan Halo CE en de missie Two Betrayals, hierin staat Chief op het punt Delta Halo te activeren wanneer Cortana hem stopt, ze suggereert dat door de ring te activeren alle leven in het universum zal vernietigd worden en dat ze bevestiging moet vragen aan 343 GS. Als Chief vraagt of dit klopt zeg hij dit.

343 Guilty Spark tegen Master Chief – Halo CE: "We’ve followed outbreak containment procedure to the letter, you were with me each step of the way as we managed this crisis. Why would you hesitate to do what you have already done?  Last time, you asked me, if it was my choice, would I do it? Having had considerable time to ponder your query, my answer has not changed. There is no choice. We must activate the ring."

343 GS vraagt waarom hij aarzelt te doen wat hij al gedaan heeft, maar dit is de eerste keer dat Chief de ring ziet en hij weet ook niet waartoe ze in staat zijn. En 343 GS herhaalt ook het laatste wat Bornstellar ooit aan hem vroeg voor hij de Halo Array activeerde. Ook in de anniversary editie van Halo CE geeft 343 GS een hint tijdens een Terminal cutscene over het aankomen van de Pilar of Autumn bij Delta Halo.

343 Guilty Spark – Terminal – Halo CE Anniversary: “This ring contains significant dangers, and even with your assumed legacy, I must verify the presence and pitch of your Geae before allowing full access. We have much to discuss, humans. I’ve been away far too long, you’ve been away far too long…

Twee zaken vallen hier op, ten eerste spreek 343 GS hier nu over Geae, in plaats van Geas. Alsof er meerdere mensen aan bood de Pilar of Automn aanwezig zijn waarin zaden geplant zijn. Misschien schuilt Riser ook onderbewust in één van de bemanningsleden? Als laatste hebben we nog zo’n hint, deze keer is het de Arbiter die toelicht en het gebeurde in de aankondigingstrailer van Halo: The Master Chief Collection.

Arbiter tegen Locke – Halo MCC (trailer): “All our lives are at stake, because the seeds of our future are sown in his past.

Het gaat hier terug over zaadjes planten en het feit dat dit gebeurd is in z’n verleden. Master Chief heeft de sleutels naar de toekomst en kan onze redder zijn, door wat in z’n genen geschreven staat.

Je kan de filmpjes in volgorde bekijken in onderstaande montage. De meest relevante timestamps zijn de volgende  (indien jullie niet het volledige filmpje willen bekijken.): 2:32 / 3:48 / 5:40 / 7:55

Wat denken jullie, is Master Chief de Iso-Didact? En de redder van het universum? Of zijn dit gewoon een hoop toevalligheden?