[Editorial] Waarom JIJ nu Halo 5 moet gaan kopen

Tags: Halo 5: Guardians, 343 Industries, Xbox One

Microsoft heeft besloten grote kortingen op hun eigen games te geven, en zo kan je Halo 5 al vinden voor €29 in bepaalde winkels. Als je na het zien van deze prijs nog niet naar de winkel aan het lopen bent lees dan verder, want er zijn wel meer redenen dan de prijs om deze titel aan te schaffen.

Laten we direct met de deur in huis vallen, Halo is gewoon een fantastische shooter franchise, en toch wel de laatste in zijn soort op consoles. Waar je verschillende games hebt die zoals de zoveelste Call of Duty of Battlefield spelen, is er geen enkel die in de buurt komt van Halo. Dat is omdat Halo deel uit maakt van het uitstervende ras van Arena shooters, vroeger heel populair dankzij games zoals Unreal Tournament en Quake, nu blijft enkel nog Halo over op consoles. Wat is een Arena shooter wil je weten? Dat is eigenlijk heel eenvoudig, de term zegt het zelf. Je wordt als het ware in een Arena gedropt en daar moet je het doen met wat voorhanden is. De maps zijn eenvoudig maar goed, met telkens een herkenbare layout waardoor elke map zijn eigen strategieën heeft om te winnen. Daarnaast begint iedereen gelijk, iedereen start op dezelfde manier, met dezelfde wapens en gezondheid. Vaak liggen er dan betere wapens en power ups op de map waar om gevochten wordt. Dit schept een extra dimensie in de gameplay met een soort mini objective, het gaat niet enkel meer om de vijand doodschieten, je wil ook die betere wapens in handen krijgen. Zoals je dus kan lezen zijn Arena Shooters de meest gebalanceerde en faire multiplayer games die je kan spelen. Hoe goed je speelt hangt enkel af van hoe goed je zelf bent, en dus niet van hoeveel je hebt gespeeld en welke wapens je hebt vrijgespeeld. Hierdoor zijn dit spellen die je op elk moment kan kopen en je dus niet op iemand achter zal lopen die het spel van de eerste dag heeft.

Halo 5 heeft de beste Arena modus sinds het begin van de franchise en bevat dus al het bovenstaande en meer. Er is ook een skillranking waardoor je na enkele testmatchen alleen nog gaat uitkomen tegen spelers van je eigen niveau. De verschillende maps zijn klein, eenvoudig en makkelijk om te leren. Elk wapen is op zijn eigen manier goed en gebalanceerd, daarnaast start iedereen met een pistool en Assault Rifle waardoor elk gevecht eerlijk verloopt en er altijd wel een optie is om te winnen. Het belangrijkste is echter ook hetgeen dat Halo zo herkenbaar maakt, de schilden. De schilden geven een extra dimensie aan het spel die andere games niet hebben, als eerste heb je uiteraard een regenererende gezondheid, je gezondheid zal na enkele seconden teruggaan naar zijn maximaal niveau. Dit speelt in op iedereen start gelijk, als je het een beetje slim aanpakt zal je altijd de maximum gezondheid hebben als je een gevecht aangaat, en zal je dus geen direct nadeel hebben aan het al langer leven dan je tegenstander. Daarnaast zorgen die schilden ervoor dat iedereen langzamer doodgaat, bij een andere shooter is die tijd een halve seconde, bij Halo al snel drie. Dit heeft enkele implicaties voor de gameplay. Ten eerste gaat het niet meer om wie elkaar het eerste ziet, het gaat erom wie het nauwkeurigst is en de omgeving het best in zijn voordeel kan gebruiken. De kans dat je in Halo dus vijf keer na elkaar doodgaat door die ene persoon die in zijn hoekje zit te campen is klein. Daarnaast zijn de vuurgevechten ook gewoon veel langer, en een shooter speel je toch gewoon voor de vuurgevechten en niets anders? Langere vuurgevechten is dus een langere tijd leuke dingen doen. Veel kills halen als een tegenstander moeilijker doodgaat geeft ook een grotere kick. In geen enkele shooter voelt een killing spree halen zo badass als in Halo, mede dankzij de coole announcer die nog eens in je oren schreeuwt hoe goed je wel niet bent.

Halo 5 speelt ook gewoon heel anders dan de voorgaande Halo's. Waar in de originele games alles traag ging, zit er nu meer vaart in de bewegingen. Je kan sprinten, boosten, overal opklauteren, in de lucht blijven hangen en zelfs van in de lucht met een vernietigende klap naar beneden vliegen. Deze vernieuwingen zorgen ervoor dat de game heel modern aanvoelt terwijl het toch zijn klassieke gameplay behoudt. Het is dus de perfect Halo om met te beginnen of te proberen als je de vorige eigenlijk niet zo goed vond. Daarnaast is het de enige shooter die al zijn dlc gratis aanbiedt. Elke maand komt er nieuwe gratis content uit, van maps, naar gamemodes tot zelfs nieuwe wapens. Elke maand is er dus wel iets nieuws te doen, zonder dat je één cent meer moet uitgeven, een voorbeeld is de januari update die deze week uitkomt, de trailer staat hieronder.

Over content gesproken, in een Halo game zijn veel meer dingen te doen dan in vergelijking met de gemiddelde shooter, Halo 5 is daarbij geen uitzondering. Als eerste heb je de uitstekende campagne modus waar je de avonturen van de legendarische Master Chief volgt. Dit is een uitgewerkte campagne met een sterk verhaal en een groot aantal goed uitgebouwde levels, en dus geen verplichte toevoeging zoals in de meeste shooters. Dan heb je de bovenvermelde arena modus met een groot aantal verschillende gametypes. Je hebt de gewone slayervariant, je hebt objective gametypes, je hebt gametypes zonder schild, gametypes waar je sneller loopt en hoger springt, etc... Het aantal mogelijkheden van verschillende gametypes is enorm en zal je in geen enkele andere shooter terugvinden. Dan heb je ook nog de wat grotere ervaringen met voertuigen, Big Team Battle en het nieuwe Warzone. Halo is één van de weinige shooters waar je ook met voertuigen op grote maps kan vechten naast de kleinere ervaring. De gameplay is hetzelfde als in de arena modus maar groter, explosiever en met meer spelers. Niets is trouwens zo leuk als met vrienden in een warthog ( de bewapende jeep van Halo) rondcruisen en de kills aan elkaar rijgen. Warzone is dus een modus die nieuw is in Halo 5 en het wat anders aanpakt dan de traditionele Big Team Battle. Zo zijn er 24 spelers in plaats van 16 en zijn de maps veel groter, er lopen ook computergestuurde vijanden rond die punten waard zijn. Daarnaast kan je ook je eigen wapens en voertuigen inroepen, wat zorgt voor gevechten op een epische schaal. Dan is er ook nog de Forge mapcreator waar iedereen zijn eigen maps kan maken en de custom game lobby waar je op deze maps kan spelen met een gametype naar keuze. Je kan het zo gek nog niet bedenken of het is mogelijk in Halo. Halo bevat dus voor iedereen wat wils, het maakt niet uit wat je graag doet, er zal altijd wel iets tussenzitten dat je zal bekoren. Deze prijsdaling is dus het ideale moment om de shooterfranchise waar het allemaal begon op consoles eens uit te testen, uiteindelijk zal je geen spijt hebben van je keuze!

Naast dit alles kan je ook Halo 5 kopen om donderdag mee te doen aan onze epische Custom Game Night, wij garanderen het meeste plezier dat je ooit in een shooter hebt gehad. Meer informatie kan je hier vinden. Nog steeds niet zeker? Kijk dan eens naar het onderstaande filmpje van zalige Halo momenten, een Halo game is een unieke ervaring die je gewoon eens in je leven moet meegemaakt hebben!