Ori and the Blind Forest - Definitive Edition

Tags: Ori and the Blind Forest - Definitive Edition, Moon Studios, Microsoft Studios, Xbox One

Ori and the Blind Forest bracht vorig jaar een fantastische fantasie wereld naar ieders Xbox waarin je controle nam van Ori, een wit aapje met acrobatische vaardigheden. Nu een jaar later keren de makers bij Moon Studios terug met een nieuwe versie van het spel, de Director’s Cut: Ori and the Blind Forest, Definitive Edition. Is deze nieuwe versie een goede reden om terug te keren naar die magische wereld of is Ori’s avontuur voorgoed voorbij?

We bekijken met deze review vooral de nieuwe toevoegingen. Wil je lezen wat we van de originele game van vorig jaar vonden? Die review is hier beschikbaar.

Een nieuw avontuur
Ori’s originele avontuur is in de Definitive Edition nog volledig intact, maar daarbij zijn twee nieuwe optionele gebieden toegevoegd, Black Root Burrows en Lost Grove, elk met hun eigen unieke puzzels. Black Root Burrows bijvoorbeeld doet zijn naam eer aan en bevat puzzels in bijna volledige duisternis.

Naast extra gameplay voegen de gebieden ook toe aan het verhaal. Zo krijg je met flashbacks meer te weten over Naru, het zwarte dikkertje dat Ori redt in het begin van het spel.  

De gebieden bieden een paar uur aan extra speeltijd wat niet overdreven veel nieuwe content is, maar in het geval van deze game is het zeker kwaliteit boven kwantiteit.

Vaardigheden
Twee nieuwe vaardigheden zijn toegevoegd aan Ori’s arsenaal, de Dash vaardigheid en de Light Burst. Dash doet wat zijn naam veronderstelt en laat je korte horizontale afstanden snel afleggen. De Light Burst daarentegen is een soort van lichtgranaat die zowel in puzzels als tegen vijanden gebruikt kan worden.

Elke vaardigheid wordt direct op de proef gesteld in de verschillende puzzels van de nieuwe gebieden. Je zal de Dash kracht bijvoorbeeld nodig hebben om snel genoeg door een sluitende poort te geraken. De Light Burst gebruik je voor schakkelaars te activeren, maar ook als projectiel voor de Bash vaardigheid op te gebruiken om je zo nog verder te verplaatsen.

Naast deze basis vaardigheden is de skill tree, waar je upgrades kan kiezen voor Ori, ook uitgebreid met upgrades voor deze nieuwe upgrades. Eén zo’n nieuwe upgrade verbeterd bijvoorbeeld de Dash vaardigheid waardoor je deze ook in de lucht kan gebruiken.

Backtracking Support
Eén van de grootste hekelpunten van de originele game was het feit dat na bepaalde punten in het spel gebieden niet langer toegankelijk waren waardoor het 100% verzamelen van alles onmogelijk werd. Dit is opgelost in de definitive edition dankzij de backtracking support. Dit is een moeilijke naam voor het nieuwe warp systeem waarmee je vanaf elke vaste savepoint kan teleporteren naar een andere die je al ontdekt hebt.

To Buy or not to buy
Ori and the Blind Forest Definitive Edition is voor eigenaars van het originele spel een goedkope deal met die prijs van vijf euro. Bovendien is het een aparte game, dus voor achievement fanatiekelingen is dat nog eens 1000 gamerscore. Voor nieuwkomers is de game 20 euro, dezelfde prijs als wat de originele game vorig jaar koste, maar dan natuurlijk met de nieuwe content en verbeterde gameplay systemen.

Conclusie
Ori and the Blind Forest Definitive Edition is een ware upgrade zijn zoals naam zegt de definitieve versie van de game als je erover zou denken om de game te kopen. Bezit je het origineel is, dan is de goedkopere deal een fantastisch koopje. Heb je steeds getwijfeld over dit pareltje, laten we je dan bij deze overtuigen dat deze nieuwe versie nog feller blinkt dan zijn voorganger. Deze game mag niet ontbreken in je game bibliotheek!