Fallout 4: Far Harbor

Tags: Fallout 4: Far Harbor, Bethesda Game Studios, Xbox One

Fallout 4 wordt verrijkt met Bethesda’s meest ambitieuze DLC tot nu toe. Far Harbor brengt spelers naar een nieuwe locatie met nieuwe personages, vijanden en avonturen. Is dit dagtripje naar de kust een bootreisje waard of blijf je beter in thuisstad Boston?

De eerste stap
Een radiosignaal van het Valentine Detective Bureau brengt ons hoofdpersonage tot bij een onderzoek naar een mysterieuze verdwijning voorbij de noordelijke rand van de Fallout 4 landkaart. Na een korte ondervraging en het onderzoeken van de aanwijzingen, wordt het snel duidelijk dat een trip naar Far Harbor vereist zal zijn om de vermiste dame terug te vinden. Een bootreis verder en je komt aan in Far Harbor, een donkere havenstad waar al snel duidelijk wordt dat het vinden van die vermiste persoon niet zo makkelijk zal worden.

Mist-erieus
Het eiland van Far Harbor heeft zijn eigen atmosfeer met dikke mistwolken en woeste zeeën, met vissersdorpjes en eilandjes. Het geheel is een ervaring die helemaal anders aanvoelt dan wat men van Fallout 4 verwacht. Een mysterieuze, enge atmosfeer die enkel wordt versterkt door de nieuwe vreemde aquatische monsters die je hier zal tegenkomen. Gigantische salamanders, zeeduivels op pootjes en andere walgelijke monsters uit de zee kom je hier overal tegen.

Een oorlog in de mist
Voor een eiland met radioactieve mist en verscheidene monsterlijke wezens, leven er op Far Harbor een groot aantal mensen. Allereerst heb je de mensen van het Far Harbor stadje zelf, gewapend en gestaald tegen de monsters die in de mist lurken. Daarnaast heb je de Synths levende in hun thuisbasis Acadia, onder leiding van DiMA, een zwaar gemodificeerde, maar vredelievende Synth die het standpunt inneemt dat elke Synth zijn leven mag lijden en zich niet moet verstoppen. Als laatste heb je de sekte van de Children of Atom, gelovers van de heilige kracht van kernenergie. Deze drie facties leven naast elkaar, maar de spanning is groot en een conflict onvermijdelijk.

Huursoldaat
Als buitenstaander word je al snel meegesleurd om taken vervullen voor deze drie facties die elk enorm interessant zijn om mee om te gaan. DiMA bijvoorbeeld is enorm vriendelijk, al verbergt hij waarschijnlijk duistere geheimen. Andere personages van andere facties zijn minstens even interessant geschreven. De ingehuurde voice actors zijn echter niet altijd van even goeie kwaliteit. Een barman in Far Harbor bijvoorbeeld heeft de meest irritante stem die ik ooit in een spel gehoord heb.

Naast missies voor de verschillende facties zijn er genoeg andere activiteiten om je kost mee te verdienen. Far Harbor is dan ook gigantisch en zou volledig op zichzelf kunnen staan als standalone game. Na de voorgaande kleinere dlc’s die uiteindelijk niet meer brachten naar het spel dan wat gimmick gameplay, is het fantastisch om dit samenhangend landschap te ervaren.  

Nieuw arsenaal
Far Harbor brengt nieuwe wapens en pantser met zich mee. De beroemde harpoon gun die al teruggevonden was in de code van Fallout 4 is nu eindelijk een deel van de game. Daarnaast is er een nieuwe varia aan melee en ranged wapens toegevoegd zoals een vleeshaak en een lever-action rifle. Op vlak van pantser is de meest belangrijke toevoeging het Marine armor, het sterkste nieuwe pantser, dat enkel overtroffen wordt door power armor.

Daarnaast is er ook één nieuwe companion die je kan vergezellen op je avonturen, een man met de naam Old Longfellow. De man houdt van geld en alcohol en kent Far Harbor tot in de puntjes.

Conclusie
Far Harbor voelt aan als Bethesda’s eerste volwaardige DLC, een compleet pakket met nieuwe locaties, avonturen en loot om te verzamelen. Daarnaast zijn de verschillende facties enorm leuk om mee om te gaan en is de atmosfeer van het eiland zo uniek voor een Fallout game dat men wil blijven verkennen. Wil je je verdiepen in een wereld vol mysterie en gevaar waar ontdekking en verhaal centraal staan, dan is Far Harbor zeker een bezoekje aan het strand waard. Al zal je eerder niet bruin van de zon van terugkomen, maar eerder groen van de radioactiviteit.