LEGO Star Wars: The Force Awakens

Tags: LEGO Star Wars: The Force Awakens, TT Games, Warner Bros. Interactive Entertainment, Xbox One

De Lego games zijn tegenwoordig praktisch een jaarlijks fenomeen met de ene na de andere bekende license die omgeblokt wordt tot die typische Lego formule. Met Lego Star Wars: The Force Awakens keert Traveler’s Tales terug naar de franchise die diezelfde Lego Games zo groot heeft gemaakt. Is The Force Awakens de nieuwe adem die de Lego games nodig hebben of is “de Force” van de games eindelijk uitgeput?

Lang geleden in een universum hier ver vandaan
Zoals de naam van de game al impliceert, volgt de game de verhaallijn van de nieuwste Star Wars film. Doorheen de levels speel je als de bekende personages uit de film zoals Rey, Han Solo en BB-8 en ga je op een interactieve manier door het verhaal heen. De belangrijkste hoofdrolspelers hebben hun stemmen aan het spel geleend en vullen de leegtes tussen cutscenes op toepasselijke wijze met grappige conversaties of begeleidende hulp.

Lang geleden in een universum hier ver vandaan
Zoals de naam van de game al impliceert, volgt de game de verhaallijn van de nieuwste Star Wars film. Doorheen de levels speel je als de bekende personages uit de film zoals Rey, Han Solo en BB-8 en ga je op een interactieve manier door het verhaal heen. De belangrijkste hoofdrolspelers hebben hun stemmen aan het spel geleend en vullen de leegtes tussen cutscenes op toepasselijke wijze met grappige conversaties of begeleidende hulp.

Lego Graphics
Het is misschien raar om te horen maar een Lego game heeft er nog nooit zo mooi uitgezien. De karakters zijn gedetailleerd en expressief met verschillende gelaatsuitdrukkingen, terwijl omgevingen in vol detail zijn nagemaakt met hier en daar Lego blokjes. Bekende locaties van de films zijn in volledig detail aangemaakt, en waar de film gebrekig bleef zijn extra details toegevoegd om consistente lange levels en werelden mogelijk te maken.

Puzzels en combat
The Force Awakens behoudt de typische gameplay van zijn voorgangers. Doorheen de wereld en de levels maak je gebruik van een uitgebreid gamma aan personages, elk met hun eigen vaardigheden en wapens, om puzzels op te lossen en vijanden te verslaan. Nieuwe vaardigheden zijn de Robot vertaler waarmee C-3PO vreemde talen moet ontcijferen, de Lightsaber snijder waarmee je gesloten deuren kan opensnijden, de commandant vaardigheid waarmee je soldaten kan inroepen om je te helpen en nog enkele andere. Het basis principe is natuurlijk hetzelfde en net zoals in de voorgaande games is in geval van co-op een samenwerking tussen twee spelers van groot belang.

LEGO Gears of War
Puzzels en Combat krijgen met deze nieuwste Lego Game een nieuw “broertje” om nog meer variatie in de gameplay te brengen, namelijk Blaster Battles. In deze actievolle stukken beweeg je je hurkende karakter van muur naar muur, al schietend op de verschillende troepen in de verte. Deze “firefights” zijn soms ook puzzels op zich, met snipertorens en energie barrières die op een speciale manier uitgeschakeld moeten worden.

LEGO Space Simulator
Levels met voertuigen maken ook hier weer intrede en het zijn deze onderdelen die echt wel uitblinken. Deze gameplay stukken zijn afwisselend: on-rail stukken waar je automatisch vooruit gaat, of momenten waarbij je vrij rond kan vliegen. Deze spannende dogfights evenaren de Star Fox games.

Multi-builds
Bouwen is bijna altijd een belangrijk deel van de LEGO games geweest vooral in het puzzelgedeelte van de game. Dit gameplay element ging meestal niet veel verder als een knop ingedrukt houden om iets te bouwen met bewegende lego stukjes om zo een constructie te maken die je weer verder helpt. Met de nieuwe multi-builds wordt er een nieuwe complexiteit aan deze mechanic toegevoegd. Op sommige plaatsen in het verhaal of één van de bezoekbare planeten kan je deze goud-omringde blokjes vinden en gebruiken om verschillende dingen te bouwen en niet persé één ding. Sommige puzzels vereisen dat je multi-builds in een juiste sequentie bouwt, andere multi-builds daarentegen verplichten je een keuze te maken.

Nieuwe avonturen
Terwijl veel van de Lego games meerdere films omvatten en dus enorm uitgebreide content aanbieden, baseert de Force Awakens zich maar op één film. Desondanks zijn er verschillende zij-missies die verhalen uitvlezen die geen deel uitmaakten van de film. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe Han Solo’s jacht op de Rathar’s verlopen is of leer je de Crimson Corsair, een miniem personage uit de films, beter leren kennen.

Een heel universum om te verkennen
Naast het hoofdverhaal en de zij-missies is er een hele reeks aan werelden om te verkennen uit de film. Verkies je zon en zand, ga dan naar de woestijnplaneet van Jakku. Is de vrije natuur meer je ding, trek dan af nar Takodana, de planeet van de bar van Maz. Elk van deze grote hub’s biedt een gevarieerde collectie aan missies, collectables, races en nog veel meer, waarmee je je zelf na het voltooien van de verhaallijn nog uitgebreid mee kan amuseren.

Naast de standaard gold bicks, zijn er ook carbonite bricks, gemaakt uit hetzelfde materiaal waarin Han Solo destijds was bevroren in de vorige Star Wars films. De bricks zijn vooral voor de nostalgische fans, want door deze te verzamelen kun je bekende karakters van de vorige films vrij spelen.

Conclusie
Lego Star Wars: The Force Awakens brengt, desondanks zijn beperkte bronmateriaal, een kwalitatief en compleet pakket met verbeteringen op alle vlakken. Het totaalpakket bewijst dat Licensed games in Lego formaat nog steeds kunnen bekoren voor zowel jong als oud.