Fallout 4: Nuka-World

Tags: Fallout 4: Nuka-World, Bethesda Game Studios, Bethesda, Xbox One

De laatste uitbreiding van Fallout 4 is eindelijk gearriveerd en brengt ons naar het pretpark van Nuka-World. Dit pretpark gebouwd met thema’s van het populaire drankje Nuka-Cola brengt weer nieuwe uren speelplezier “voor de hele familie”. Is Nuka World een waanzin-wekkende rollercoaster of is het inkomticket net iets te duur?

Een nuka-treinreis, enkel
Een radiosignaal afkomstig van ieders favoriete pretpark lokt ons hoofdpersonage naar nieuwe avonturen. Om in Nuka-World te geraken echter, moet je eerst een transfer trein zoeken in de Commonwealth die je naar deze nieuwe locatie kan brengen. Hier ontmoet je een wanhopige man wiens familie ontvoerd is door Raiders, de heersende factie van Nuka-World. Maar is dat wel zo of is de man gewoon een goede leugenaar?

Besluit je als nog de trein op te springen, ontdek je al snel dat een pretpark vol raiders het woord “pret” uit pretpark haalt en eerder verandert in paradijs van anarchie. Haalt Nuka-World het slechtste in jou naar boven of blijf je trouw aan je waarden en normen. De keuze is aan jou.

Wordt een echte slechterik
Na een langdradig complex van dodelijke vallen en gevaarlijk turrets onder de naam van de Gauntlet, een test voor alle nieuwkomers binnen Nuka-World, krijg je na een epische “boss battle” tegen de leider van de raiders, niet enkel toegang tot het uitgebreide pretpark, maar word je ook benoemd als leider van de bende ongewilden. Drie verschillende facties heersen over het stadje van Nuka Town USA en als leider kan je kiezen wie je voorkeursbehandeling geeft en wie je in de kou laat staan. Rivaliteit tussen de bendes echter zorgt ervoor dat zulke keuzes niet altijd geapprecieerd worden. Het kleine stadje en zijn inwoners is dan ook vergelijkbaar met een tijdbom waarvan jij, het hoofdpersonage, de enige bent die de lont kan uitdoven of net sneller doen ontvlammen.

Kies je echter de rechtvaardige weg en ga je in tegen de raiders, zal je merken dat veel van de nieuwe content verloren gaat, omdat deze optie niet echt is uitgewerkt. Als je dus ten volle wil genieten van deze uitbreiding zal je op het slechte pad moeten gaan.

Porter Cage
Met een nieuwe uitbreiding komt ook weer een nieuwe companion, dit keer een man met de naam Porter Cage. Een veteraan raider die al onder meerdere bazen heeft gewerkt en jou gidst in de werking van de raiders van Nuka-World. Hij heeft interessante verhalen te vertellen en legt je ook de vete uit die woedt tussen de verschillende raider facties.

Voor ieder wat wils
Het pretpark van Nuka-World is verdeeld in verscheidene interessante locaties. Het dorpje waar je start gaat onder de naam van Nuka Town USA en biedt verschillende winkeltjes en is de huisvesting van de verschillende raidergroepen. Galactic Zone biedt een futuristisch thema met robots en planeten. Dry Rock Gulch brengt je naar een cliché mijner dorp met robots als inwoners. Safari Adventure is een soort van jungle zoo met niet al te vriendelijke hagedissen. De World of Refreshment is de Fallout versie van de “It’s a small world” Disney attractie met bewegende robots en een rivier om door te waden. Als laatste hebben we Kiddie Kingdom, de droom van ieders kind, maar niet perse veilig nu het bewoond is door Ghouls.
Zoals je kan lezen heeft ieder deel van het park zijn eigen unieke persoonlijkheid, maar elk deel voelt afgezonderd door de grote afstand tussen de verschillende delen. Het resultaat is meer een verzameling van kleine pretparken dan een mooi, samenhangend geheel.

Maak je eigen frisdrank
Doorheen heel Nuka-World zal je vele nieuwe smaken ontdekken van het beroemde Nuka-Cola drankje. Nieuwe smaken zoals Nuka-Cola Orange of Nuka-Cola Wild brengen coole nieuwe effecten met zich mee. Interessanter nog dan individuele flesjes is de mogelijkheid om speciale recepten die je doorheen het pretpark vind, je eigen speciale borrels te maken. Door verschillende van de vele smaken te combineren, kan je nog sterkere drankjes produceren zoals Nuka-Xtreme die je Radation enorm doet dalen, om er maar een op te noemen.

Verover de Commonwealth
Als je altijd al de slechterik wou uithangen dan biedt Nuka-World voor jou de tegenpool van de Minutemen. Bij raiders werken nederzettingen een beetje anders. In plaats van deze dorpjes of boerderijen te helpen, moet je ze net veroveren door ze ofwel uit te moorden of met harde woorden te overtuigen. Eens zo’n nederzetting in het bezit is van je bende zal je andere dorpen moeten onderwerpen om aan eten en drinken te geraken. Het is eens iets anders, maar onthoud wel dat zulke wandaden niet geapprecieerd worden door andere facties zoals de Minutemen.

Conclusie
Fallout 4: Nuka-World sluit een controversiële reeks aan DLC’s af met iets moois. Terwijl keuzes, vrijheid en de samenhangede wereld van Far Harbor hier wel zoek zijn, maakt de unieke locatie van Nuka-World met eigen unieke fauna, vijanden en grappige missies dat meer dan goed. De prijs voor een ticket naar dit gekke pretpark is het voor iedere Fallout-fan meer dan waard!