Assetto Corsa

Tags: Assetto Corsa

Op PC is Assetto Corsa één van de meest gespeelde en gewaardeerde race simulaties van het moment, persoonlijk heb ik het zelf nog niet getest op de computer dus kan ik geen vergelijkingen maken met de Xbox One versie. Eén ding weet ik wel zeker, de console versies zijn een teleurstellende schim van wat Assetto Corsa heeft verwezenlijkt op PC. Een schim van een Ferrari die aan 300km/u voorbij raast op de openbare weg.

Laten we beginnen met wat we zien, grafisch is de game zeker niet slecht. Het een oogverblindende ervaring noemen ga ik het zeker niet doen, Forza 6 ziet er bijvoorbeeld een pak beter uit. De blinkende bolides zien er mooi gedetailleerd, vooral met de cockpit-camera is het smullen geblazen, de auto interieurs zijn volledig functioneel en geven een erg realistische ervaring. Helaas vallen de grafische prestaties in het water met de racecircuits, die trouwens wel allemaal levensecht gescand zijn, de achtergrond omgevingen zijn wazig en compleet levenloos. Je zal nooit een open-mond-ervaring hebben zoals Forza 6 zijn Rio de Janeiro track. Wat het enigszins nog weet te redden zijn de warme en realistische kleuren, wat om even weer te vergelijken, mijn enigste minpunt is van Forza.Wat mij enorm stoorde aan Assetto Corsa was de AI van de tegenstanders, om te beginnen houden ze compleet geen rekening waar jij zit te rijden. Ze knallen met volle snelheid tegen je spiksplinternieuwe auto. Het gevolg? Jij spint een miljard keer rond en kom je tot stilstand tegen een balustrade. De AI rijder heeft echter geen enkele vertraging, integendeel zelf… volgens mij krijgen AI bestuurders een boost als ze de speler weten te frustreren. Dit zou toch absoluut niet mogen in een racesimulatie game. Wat misschien nog frustrerender is voor de meeste gamers is de verschrikkelijke moeilijke moeilijkheidsgraad. Zelfs op Easy zal je tijdens race events met andere tegenstanders alles uit de kast moeten halen om de top 3 te behalen. Ik heb absoluut geen probleem dat een game moeilijk is, we hebben het hier tenslotte over Assetto Corsa, een game die moeilijk moet zijn maar easy mag tenminste toch wel haalbaar zijn voor beginnende racers.

Vooral een probleem voor de Career Mode, die een gemiddelde gamer nooit zal kunnen uitspelen. In tegenstelling tot andere hedendaagse racers moet je in de Career mode altijd in de top 3 belanden om de volgende te kunnen spelen. Time trials zijn eigenlijk geen probleem maar vanaf er andere AI rijders aan te pas komen is het de één frustratie na de andere. Gelukkig heb je nog een Special events-mode, eigenlijk hetzelfde als de Career Mode maar met evenementen die je zelf kan selecteren. Ik spendeerde echter grotendeels van mijn tijd aan Hot Lap, gewoon één doelstelling, zonder tegenstanders. Er is in ieder geval wel genoeg content om heel wat uurtjes achter het stuur te zitten, het is wel de vraag of je dat zal kunnen volhouden. Het volhouden is een serieuze taak door de slechte performance, frame rate problemen gebeuren bij schering en inslag. Ze zijn zelf zo groot dat je daardoor soms uit bochten zal vliegen, er is maar één oplossing om zorgeloos op een race track te racen. Hot lap en met cockpit view, dat is de enigste manier om geen frame rate problemen tegen te komen. Vanaf er andere tegenstanders op je scherm komen en je een bocht neemt is het huilen met de pet op. Ik moet er wel bij vertellen dat de ontwikkelaar aan een patch werkt die eind deze maand zou verschijnen, ik hoop op beterschap maar voorlopig moet ik je hiervoor toch waarschuwen.

Met een gemiddeld aantal van sportieve wagens, 18 levensechte tracks met het Belgische SPA en bekende tracks zoals Nurburgring, Zandvoort of Monza is er voldoende content voor autofanaten. Zoals eerder geschreven, zijn deze allemaal met een soort laserscan technologie levensecht gemaakt zodat elke bocht en oneffenheid op de baan in het spel zit. Leuk, maar nu niet echt een super grote meerwaarde, tenslotte doen de meeste race games dit tegenwoordig. Wel teleurstellend is het gebrek aan real-time weersomstandigheden of racen in het donker. We zijn bijna aan de finish met deze review, als laatste wou ik het nog hebben over het allerbelangrijkste aan race games, de besturing. Het spel is op PC befaamd voor zijn geweldige realistische wegligging, daarmee ben ik deels akkoord. Het spel besturen zonder Steering Wheel is een merde. Dat valt ook op as je in je cockpit-view zit, ook al geef je een klein tikje naar links zal je de handen van de bestuurder helemaal naar links zien draaien alsof hij een hert moet ontwijken. Ik heb helaas nog niet de investering gedaan voor een Steering Wheel maar ik heb van verschillende mensen horen zeggen dat het fantastisch rijden is.

Ik heb de race uitgereden maar de auto is volledig in de prak, dat teleurstellende gevoel heb ik met de Console-versie van Assetto Corsa. Het heeft gewoon teveel mechanische problemen om racers te kunnen plezieren. De ontwikkelaar heeft al veel beloftes gemaakt op het officiële forum, het zal praktisch alle negatieve zaken die ik geschreven heb aanpakken, het zou niet de eerste keer zijn dat een race game een valse start maakt maar toch nog mooi weet te eindigen, misschien is dit ook het geval met Assetto Corsa, het heeft er het potentieel voor.