Forza Horizon 3

Tags: Forza Horizon 3, Playground Games, Microsoft Game Studios

Voet van de rem

Horizon 3 is de eerste game in de reeks die enkel gemaakt werd voor de huidige generatie consoles. Bij z’n voorganger moest ontwikkelaar Playground Games nog half met de voet op de rem ontwikkelen omdat ze ook nog een Xbox 360 variant op de markt moesten brengen. Dat is nu dus verleden tijd, Playground kon naar de hoogste versnelling schakelen en Forza Horizon 3 is daar nu het resultaat van.

Het perfecte uitzicht op de zonsondergang

This time, it’s personal!

Wat meteen vrij snel zal opvallen is dat FH3 een persoonlijke toets krijgt, je kan voor het eerst jouw avatar vormgeven aan de hand van enkele standaard personages en je kan deze ook een naam geven. De keuze is bijzonder breed en wisselt van mannennamen, vrouwennamen en ook nicknames. Het leuker hieraan is dat je dan ook zo zal worden aangesproken door de festival organisatie, en ook jouw GPS. Jouw personage neemt ook meer een organisatorische rol in het Horizon Festival gebeuren voor zijn rekening en zo is het aanvankelijk de bedoeling met vooral voor PR stunts te zorgen en dit met behulp van blitse wagens of gekke stunts. Race tegen een legerhelikopter met daaronder een jeep geketend, anyone…? Jouw doel, Horizon zo groot en populair mogelijk maken.

De Gold Coast van Australië

More of the same, but better!

Forza Horizon 3 doet waar zijn voorgangers al goed in waren, maar gewoon meer en beter. De muziek is aangepast aan deze game en zijn setting en je zal de Australische invloed al snel merken. Zo zijn er opmerkelijk meer Holden’s in het wagenpark terug te vinden. Er zijn onnoemelijk veel uitdagingen in de vorm van barn finds, reclamebordjes, bucket list uitdagingen en veel meer. De verslavingsfactor en het tempo van de progressie in deze game is bijna een magisch te noemen, zeker als je weet dat er achter elke hoek een nieuwe uitdaging op je wacht met nog coolere auto’s in een nog knappere omgeving.

Spijkerharde off-road races

Slow down

Waar alle Forza games in uitblinken is ongetwijfeld het grafische aspect, de games zien er bijzonder realistisch uit en is een waar genot voor de autoliefhebber. Bij Turn 10 en Playground word zelfs makkelijk de term “Car porn” in de mond genomen. Dat is nu uiteraard niet anders en welk decor is beter en diverser dan de rijke omgevingen die Australië biedt? Soms loont het zelfs eens de moeite om gewoon eens op de rem te gaan staan en te genieten van het uitzicht. Dit wordt extra gemotiveerd door verschillende landmarks die een knap uitzicht benadrukken. Alles komt pas helemaal tot zijn recht door de knappe belichting die gestuurd wordt vanuit de lucht en ervoor zorgt dat alles perfect in zijn omgeving past. Playground is research gaan doen in Australië en heeft daarbij tonnen aan foto’s genomen van de lucht, deze hebben ze allemal netjes aan elkaar gestikt en in het lichtmodel verwerkt, waardoor je een heel natuurlijk effect krijgt. Nieuw in deze aflevering is een drone mode, die naast de foto mode toelaat om vanuit een ander perspectief jouw auto te volgen en vooral knappe beelden oplevert van deze snelle metalen dieren in de Australische outback. De drone kan trouwens ook extra zaken ontdekken, zoals barnfinds door ermee rond te vliegen over het gigantische landschap. Daarnaast zijn er oo, tal vanandere extra perks die je kan losspelen en te vergelijken zijn met het systeem dat Forza Horizon 2 een tijd geleden introduceerde.

Meer dan 350 racemonsters

The real Storm Island

Horizon 3 loopt eigenlijk verder op wat we al kenden uit de uitbreiding van Forza Horizon 2: Storm Island. Hier werd de focus vooral gebracht naar de zwaardere terreinwagens en extremere weersomstandigheden. FH3 pikt die draad terug op en gaat verder, maar dan Down Undah, waar deze setting ook perfect past. Het arsenaal aan voertuigen breid zich op die manier ook meer uit richting buggies, SUV’s en zelfs de Warthog uit Halo. Maar ook de vertrouwde exotische pareltjes zijn uiteraard van de partij met terug een stevige focus op de nieuwste bolides van Lamborghini.

Haal gevaarlijke stunts uit

What else…?

Naas al dit knaps werden ook konvooi systeem ingevoerd, kom je een drivatar tegen van iemand anders? Vlug even op de claxon duwen en je hebt er een racemaatje bij die je zal vergezellen terwijl je rond racet of op weg bent naar een nieuw objectief. Met voldoende auto’s in je konvooi kan je ook instant een race aangaan. Ook de verschillende objectieven kan je nu meer naar je hand zetten aangezien je een deel van de organisatie van het festival voor je rekening neemt, dit worden blueprints genoemd. Hier is het de bedoeling om zelf jouw race events samen te stellen en deze met vrienden te delen. Over vrienden gesproken, je kan nu ook online vooruitgang boeken in jouw campaign, en alles wordt automatisch gesynchroniseerd met jouw offline gameprofiel, als dat niet cool is!

Rijd in een konvooi

The good

  • Verbazingwekkend knap
  • Muziek + adrenaline = sfeer
  • Achter elke hoek wel iets te beleven

 

The bad

  • ..

 

The short

Laten we er geen doekjes om winden, Forza Horizon 3 is gewoon de beste racegame op Xbox One, er zijn onvoldoende superlatieven om deze game te beschrijven en fans van arcade racers moeten gewoon niet twijfelen. Sterker zelf, niemand zou moeten twijfelen, want ik ben eigenlijk niet zo’n race fanaat. Dit soort games houd me echter, met zijn hoge verslavende factor - stevig vast. Grafisch is dit een feest, muzikaal is het dat nog meer en de adrenaline pompt door je aderen bij het racen naar de vakjesvlag. We konden niet meteen minpuntjes vinden, al is de game wel één keer gecrasht in het begin. Een absolute must have in elke zelf respecterende gamer, toch nog twijfels? Download dan zeker de demo.

 

Boxquote

XET.be - The best racing game of this generation.

PS: Sorry about my drivatar, he's a dick!